• Mikulášske prekvapenie pre Požiarnu zbrojnicu a Stanicu záchrannej zdravotnej služby v Sobranciach
          • Mikulášske prekvapenie pre Požiarnu zbrojnicu a Stanicu záchrannej zdravotnej služby v Sobranciach

          • Žiaci Špeciálnej základnej školy Tyršova 1 v Sobranciach  navštívili požiarnu zbrojnicu s mikulášskym darčekom v podobe auta požiarnej záchrannej služby. Príslušníkom hasičskej služby darovali priestorovú prácu, ktorú vytvorili v školskom roku 2017/2018. Uvedená práca získala  1. miesto v celoslovenskej súťaži národného kola výtvarnej súťaže ,,Ochranárik tiesňového volania číslo 112". V internetovom hlasovaní súťaže uspela na 3. mieste. Práca slúži nielen ako výstavný predmet, ale aj ako edukačná pomôcka. Naším cieľom bolo, aby táto pomôcka bola využitá pre potreby návštevníkov, žiakov z MŠ a ZŠ, prípadne širokej verejnosti. Strávené chvíle žiaci prežili s možnosťou prezrieť si priestory objektu požiarnej zbrojnice, požiarne autá a techniku. Veľmi sa im to páčilo a množstvo zážitkov nasvedčuje tomu, že sa stretneme opäť v máji na spoločnej akcii. Z požiarnej zbrojnice sme sa presunuli do areálu nemocnice, kde sme ešte zaniesli ďalší darček na stanicu záchrannej zdravotnej služby. (autor popisu: Mgr. A. Olejová, Mgr. J. Serečunová)

        • Mikuláš
          • Mikuláš

          • Do galérie Mikuláš boli pridané fotografie.

            Sviatok svätého Mikuláša slávime 6.decembra a tento rok navštívil osobne aj našu školu v sprievode anjela a čerta. Spoločne navštívili každú triedu, kde sa pýtali žiakov či boli dobrí, či počúvali pani učiteľku a či niekto z nich vie povedať básničku, prípadne zaspievať pesničku pre Mikuláša. Ej, to vám bolo veselo. Žiaci hovorili básničku za básničkou a potom spoločne zaspievali aj mikulášske piesne, po ktorých ich čakala odmena v podobe balíčka so sladkosťami. Mikuláš v doprovode  s čertom a anjelom išli pozrieť aj našich žiakov na Gorkého ulici, kde cestou obdarili sladkosťami aj okoloidúce deti. Žiaci  Mikuláša potešili a obdarovali ho aj svojimi kresbami, na ktorých bol zobrazený. (autor popisu: Mgr. J. Serečunová)

        • Mikulášske vystúpenie pre seniorov
          • Mikulášske vystúpenie pre seniorov

          • Do galérie Mikulášske vystúpenie pre seniorov boli pridané fotografie.

            V stredu 4.12.2019 naši žiaci reprezentovali školu vystúpením v Dennom stacionári pre seniorov v Sobranciach. Svojím tancom, spevom a hovoreným slovom potešili babky  a dedkov, ktorí si mohli zaspomínať na vianočné zvyky, tradície ale aj ako trávili predvianočný čas so svojimi najbližšími. Po skončení vianočného programu boli obdarovaní aj naši vystupujúci sladkosťou a teplým čajom. Po občerstvení nám zamestnanci ukázali aj ich tvorivú dielňu s množstvom krásnych vlastnoručných výtvorov, ktorými sme sa určite inšpirovali. (autor popisu: Mgr. J. Serečunová)

        • Zimná výzdoba školy
          • Zimná výzdoba školy

          • Do galérie Zimná výzdoba školy boli pridané fotografie.

            Pri príprave vianočnej výzdoby sme nelenili ani my. Tento rok sme ju začali v značnom predstihu, aby nám celý december dotvárala atmosféru Vianoc- sviatkov pokoja a radosti. To bolo aj naším cieľom, aby pohľad naň vyvolal tieto príjemné pocity. Výzdobu tvorili typické vianočné symboly a to stromček spolu s darčekmi, na ktorom sa podieľali aj naši žiaci svojimi vlastnoručne vyrobenými ozdobami. Tie tvorili spolu s pani učiteľkami na hodinách výtvarnej a pracovnej výchovy. Pri ich výrobe pracovali s rôznymi materiálmi a používali kombinovanú techniku.  V našej ,,domácej obývačke“ sa nachádzalo okno za ktorým sme mohli vidieť zimnú krajinku. O niečo teplejšie nám bolo pri pohľade na rodinný krb. Ak ste sa pri prezeraní fotiek usmiali a výzdoba sa vám páčila, v tom prípade splnila svoje poslanie a posolstvo. (autor popisu: Mgr. J. Serečunová)

        • Okresné kolo - Ochranárik čísla tiesňového volania 112 a civilnej ochrany
          • Okresné kolo - Ochranárik čísla tiesňového volania 112 a civilnej ochrany

          • Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky v spolupráci s Okresným úradom Sobrance, vyhlásilo 9. septembra 2019 pre školský rok 2019/2020  VII. ročník výtvarnej súťaže na tému: „Záchranári na lúke, v lese, v horskom teréne.“

            V tomto školskom roku sa zapojilo s 97 výtvarnými prácami celkom 14 škôl pôsobiacich v územnom obvode okresu Sobrance. Zastúpené boli všetky súťažné kategórie, ktoré Okresný úrad Sobrance vo svojich propozíciách vyhlásil. 

            Organizátor súťaže zriadil trojčlenná porotu, ktorej úlohou bolo v rámci vyhlásených kategórií vybrať podľa stanovených kritérií tri výtvarné práce, ktoré sa umiestnia na prvý troch miestach. Porota vyhodnocovala práce dňa 21.novembra 2019 a pri rozhodovaní brala do úvahy autorovu nápaditosť, spracovanie, použitú techniku, splnenie zadanej „témy“ a celkový dojem. Úloha to bola zložitá a všetci členovia poroty sa zhodli na tom, že deti a žiaci, ktorí sa svojimi výtvarnými prácami do súťaže zapojili zvládli zadanú tému veľmi dobre.

            Slávnostné vyhodnotenie súťaže a odovzdávanie ocenení malým i veľkým výtvarníkom sa uskutočnilo dňa 29. novembra 2019 v priestoroch Mestského kultúrneho strediska v Sobranciach so začiatkom o 10. hodine.  

            Samozrejme aj my sme sa zasa tento rok zapojili do súťaže a vyhrali popredné miesta:

            • Roman Adam - 1. miesto za priestorové dielo
            • Katarína Adamová - 2. miesto  za maľbu
            • Slavomír Murgáč - 3. miesto za maľbu

            Veľké poďakovanie patrí našim skvelým pani učiteľkám, ktoré viedli žiakov pri ich prácach a žiakom za ich kreativitu a fantáziu. (autor popisu: Mgr. S. Blašková)

        • Svetový deň prevencie týrania a zneužívania detí
          • Svetový deň prevencie týrania a zneužívania detí

          • Do galérie Svetový deň prevencie týrania a zneužívania detí boli pridané fotografie.

            Dňa 22. novembra sa uskutočnila beseda so žiakmi pri príležitosti Svetového dňa prevencie týrania a zneužívania detí. Úlohou bolo pripomenúť si, že aj deti majú právo na ochranu pred rôznymi formami násilia. Na prvom stupni sme si so žiakmi rozprávali o šikanovaní, formách šikany a dôsledkoch pre obeť a tyrana. So žiakmi druhého stupňa sme tému šikanovania rozšírili o veľmi citlivú tému týrania a zneužívania detí. (autor popisu: Mgr. J. Popovičová)

        • Červené stužky
          • Červené stužky

          • Do galérie Červené stužky boli pridané fotografie.

            Počas októbrových dní si triedni učitelia so svojimi žiakmi pripravovali výkresy a maľby na tému Červené stužky. Sú symbolom Svetového dňa boja proti AIDS.
            AIDS je celosvetový problém, ktorý sa dotýka aj Slovenska a každého jedného z nás. Dvanásty ročník celoslovenskej kampane Červené stužky, prebieha od 2. septembra 2019 a vyvrcholí 1. decembra 2019 – na Svetový deň boja proti AIDS. (autor popisu: Mgr. J. Serečunová)

        • Česko- slovenský projekt - Záložka do knihy spája školy
          • Česko- slovenský projekt - Záložka do knihy spája školy

          • Slovenská pedagogická knižnica v Bratislave v spolupráci s Knižnicou Jiřího Mahena v Brne vyhlásili pri príležitosti októbra ako Medzinárodného mesiaca školských knižníc 2019 pre základné školy a osemročné gymnáziá 10. ročník česko-slovenského projektu Záložka do knihy spája školy: List za listom – baví ma čítať.

            Aj naša škola sa zapojila do tohto medzinárodného projektu. Triedni učitelia so svojimi žiakmi vytvárali záložky do kníh rôznych tvarov, veľkostí, farieb. Pri ich výrobe kombinovali rôzne výtvarné techniky. Využili svoje vedomosti z prečítaných kníh, znázorňovali postavy a hrdinov z knižných príbehov. (autor popisu: Mgr. J. Serečunová)

        • Duško - oslava narodenín
          • Duško - oslava narodenín

          • Do galérie Duško - oslava narodenín boli pridané fotografie.

            V piatok 18.10.2019 triedna učiteľka pani  Mgr. Alena Olejová so svojimi žiakmi pripravila prekvapenie pre narodeninového oslávenca Dušanka.

            Duško, ako ho všetci voláme, oslavoval v tento deň svoje krásne 16.-te narodeniny. Spolužiaci mu zablahoželali a podarovali mu vlastnoručne vyrobené darčeky. Vyjadrili tak empatiu a dokázali sa tešiť v priateľskej atmosfére. Na tabuli bolo napísané blahoželanie, trieda bola vyzdobená balónmi, ako sa na správnu oslavu patrí. Vládla dobrá nálada, žiaci sa mohli medzi sebou porozprávať, ponúknuť sa slanou alebo sladkou dobrotou a pri tom im hrala príjemná hudba. Na pamiatku a zvečnenie tejto peknej udalosti sme žiakom, samozrejme, spravili fotky. ( autor popisu: Mgr. J. Serečunová)

        • Jesenné práce žiakov
          • Jesenné práce žiakov

          • Do galérie Jesenné práce žiakov boli pridané fotografie.

            Žiaci s pomocou pedagógov si vyzdobili svoje triedy jesennými motívmi. Výsledkom ich práce boli výrobky z prírodných materiálov ako sú napr. gaštany, pestrofarebné listy, šišky, konáriky stromov či červené šípky. Prevládali farby typicky jesenné odtiene farieb oranžovej, červenej, žltej, hnedej....Výzdoby vytvorili rôznymi kombinovanými technikami, pri ktorých si zlepšovali hrubú i jemnú motoriku rúk a cibrili vlastnú fantáziu.  Vznikli tak originálne umelecké žiacke diela. (autor popisu: Mgr. J. Serečunová)

        • Jesenná vychádzka 1.A
          • Jesenná vychádzka 1.A

          • Do galérie Jesenná vychádzka 1.A boli pridané fotografie.

             Zo stromov padá farebné lístie, prišla k nám jeseň, je to isté.
            Listy červené, žlté, sfarbené, jeseň vie maľovať nádherne.

            Jesenné farby vyhnali triedu 1.A na vychádzku do okolia školy. Žiaci si nazbierali jesenné prírodniny, z ktorých si na hodinách pracovného vyučovania budú vyrábať rôzne obrázky a dekorácie. (autor popisu: Mgr. S. Blašková)

        • Jesenná výzdoba školy
          • Jesenná výzdoba školy

          • Do galérie Jesenná výzdoba školy boli pridané fotografie.

            Jeseň zavítala aj do našej školy a zložila sa do kútika na hlavnej chodbe. Tento rok nás prišiel navštíviť milý strašiak, ktorý nám napriek záplatám na nohaviciach a lakťoch stále vyčaril úsmev na tvári. Tesne za ním dobehol aj párik čiernych mačiek, ktoré mu robili spoločnosť pri strážení tekvicovej záhradky. Stretnúť ste mohli aj ježkov na prechádzke pomedzi gaštany, listy a muchotrávky. 😊 Čo by to bola za jeseň bez slnečníc za plotom? Tie veru nechýbali a dotvárali farebne celú jesennú výzdobu. (autor popisu: Mgr. J. Serečunová)

        • Zaváranie na hodinách PVC - 9. A
          • Zaváranie na hodinách PVC - 9. A

          • Do galérie Zaváranie na hodinách PVC - 9. A boli pridané fotografie.

            V 9.A  triede sme sa na hodinách pracovného vyučovania rozprávali o spôsobe spracovania a konzervovania ovocia. Žiaci mali možnosť sami si vyskúšať čistenie jabĺk a hrušiek pomocou škrabky, krájanie a následne ukladanie do umytých a pripravených fľaštičiek. Aj takýmto spôsobom získavajú praktické zručnosti, ktoré v budúcnosti využijú vo svojom živote. Žiaci takýmto spôsobom aplikovali teoretické vedomosti do praxe a veľmi sa im to páčilo. (autor popisu: Mgr. J. Serečunová)

        • Účelové cvičenie
          • Účelové cvičenie

          • Do galérie Účelové cvičenie boli pridané fotografie.

            Tak ako sa na I. stupni konali didaktické hry, tak na druhom stupni prebiehalo účelové cvičenie a to formou jednotlivých stanovíšť.

            Keďže nám v tento deň prialo aj počasie, strávili sme ho spoločne na školskom dvore na čerstvom vzduchu. Naši žiaci si mohli zasúťažiť v hode granátom na cieľ, zmerať si fyzické sily pri preťahovaní lanom. Lano sa na svoju stranu snažili získať celé triedy, ale aj jednotlivci. Žiaci si mohli zmerať sily aj s naším pánom učiteľom Ing. Matúšom Cinkaničom. Čo myslíte, kto z nich vyhral? (autor popisu: Mgr. J. Serečunová)

        • Didaktické hry
          • Didaktické hry

          • Do galérie Didaktické hry boli pridané fotografie.

            V posledných septembrových dňoch si žiaci prvého stupňa počas didaktických hier precvičili základy civilnej ochrany, zdravotnej prípravy, pohybu a pobytu v prírode pod vedením triednych učiteľov.

            Počas civilnej ochrany sa žiaci oboznámili so signálom „všeobecného ohrozenia“. Svoju obratnosť priestorovú orientáciu rozvíjali podliezaním a preskakovaním prekážok. Na stanovišti v zdravotnej príprave sa žiaci oboznámili s dôležitými číslami v prípade núdze a ohrozenia života. V poslednom stanovišti si žiaci upevnili vedomosti zhotovením náčrtu dôležitých budov v okolí školy a miesta bydliska. (autor popisu: Mgr. M. Pochaničová)

             

        • Otvorenie školského roka 2019/2020
          • Otvorenie školského roka 2019/2020

          • Do galérie Otvorenie školského roka 2019/2020 boli pridané fotografie.

            2.septembra sme odštartovali školský rok 2019/2020. Slávnostného otvorenia sa zúčastnili zamestnanci školy, žiaci a ich rodičia tak, ako po minulé roky v jedálni školy. Vypočuli sme si štátnu hymnu, príhovor povereného pána riaditeľa, ktorý všetkých privítal a povzbudil žiakov i pedagogických zamestnancov do ich náročnej práce. Žiaci sa stretli so svojimi triednymi učiteľmi v triedach a spolužiaci si mali možnosť porozprávať zážitky z prázdnin. (autor popisu: Mgr. J. Serečunová)

        • Koniec školského roka 2018/2019
          • Koniec školského roka 2018/2019

          • Do galérie Koniec školského roka 2018/2019 boli pridané fotografie.

            Dočkali sme sa!

            Dňa 28. júna sme sa slávnostne rozlúčili v jedálni školy so školským rokom 2018/2019. Poverený riaditeľ školy ocenil najšikovnejších žiakov z jednotlivých tried pochvalným diplomom a vecnou cenou. Triedni učitelia rozdali žiakom vysvedčenia za ich celoročnú prácu v škole. Žiaci sa tešili na letné prázdniny a na zaslúžený oddych. Aj zamestnanci školy využijú dni letnej dovolenky na načerpanie síl a elánu do budúceho školského roka. (autor popisu: Mgr. J. Serečunová)

             

        • Najlepší čítateľ
          • Najlepší čítateľ

          • Do galérie Najlepší čítateľ boli pridané fotografie.

            Dňa 25.06.2019 sa uskutočnila hrová súťaž v čistom a rýchlom čítaní textu:  Najlepší čitateľ, pre žiakov druhého stupňa. V úvode súťaže si žiaci rozcvičili jazýčky artikulačnými cvičeniami a hrami.

            Takto rozcvičení začali súťažiť. V troch disciplínach v čítaní, ukázali svoje čitateľské schopnosti   žiaci siedmeho, ôsmeho a deviateho ročníka. Víťazi boli odmenení vecnými cenami a diplomom. Najlepším čitateľom sa stal Jozef Pohlodko zo 7.A triedy, druhé miesto získal Mário Balog (6.ročník) z 9.A triedy a tretie miesto tentokrát patrilo Kataríne  Adamovej z 8.A. (autor popisu: Mgr. E. Boberová)