• V knihách je múdrosť
          • V knihách je múdrosť

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album V knihách je múdrosť.

            So žiakmi II. stupňa sme si dňa 30.03.2023 v rámci akcie „ V knihách je múdrosť“, spoločným čítaním pripomenuli, že mesiac Marec patrí knihám. Z ponuky kníh si žiaci vybrali práve rozprávky blízke ich srdcu - Rómske rozprávky od Eleny Lackovej. Po  prečítaní textu sme sa spoločne rozprávali o obsahu prečítaného a následne si žiaci nakreslili vlastnú ilustráciu ku knihe. (autor popisu: Mgr. A. Ščerbáková)

        • Gaňová Trnava - školská súťaž
          • Gaňová Trnava - školská súťaž

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Gaňová Trnava - školská súťaž.

            Gaňova Tarnava 2023 – školské kolo

            Dňa 24.03.2023 sa konalo školské kolo recitačnej súťaže Gaňova Tarnava 2023.

            20 recitátorov si svoje recitačné zručnosti porovnalo v troch kategóriách v poézii. Výsledky boli následovné:

            I.kategória (1.-3.r.) poézia

            1. miesto:  Anna Mária Kotlárová – 1.B

            2. miesto: Patrik Havrila – 2.A

            3. miesto: Selina Havrilová – Pr.ročník

            II.kategória (4. -6r.) poézia

            1.miesto: Mária Gombárová – 5.A

            2. miesto: Katrin Adamová – 5.A

            3. miesto: Martina Murgáčová -4.B

            III.kategória (7.-9r.) poézia

            1.miesto: Laura Adamová – 9.A

            2. miesto: Mária Adamová – 7.A

             

            Víťazom srdečne blahoželáme a želáme veľa šťastia v krajskom kole v Spišskej Novej Vsi. (autor popisu: Mgr. E. Boberová)

             

        • Deň vody - 22. marec
          • Deň vody - 22. marec

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň vody - 22. marec.

            22. marec je jedinečnou príležitosťou pripomenúť všetkým mimoriadnu dôležitosť vody pre zachovanie životného prostredia a pre rozvoj ľudskej spoločnosti. Praktické úsilie nám môže pomôcť zvýšiť svetové povedomie o týchto problémoch a ich riešeniach. Našou úlohou je premeniť slová na záväzky a činy v tejto oblasti. Naši žiaci spolu s učiteľmi  si tiež v tento deň pripomenuli význam a dôležitosť vody pre nás život rôznymi plagátmi, projektami, vyrobili si šatky, predmety a k tomu nezabudli vypiť pohár čistej vody. (autor popisu: Mgr. S. Šuchtová)

        • Vyučovanie v dočasných priestoroch
          • Vyučovanie v dočasných priestoroch

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Vyučovanie v dočasných priestoroch.

            V zmysle pokynov riaditeľa Ing. Matúša Cinkaniča zo dňa 30.12.2022 sa z dôvodov rekonštrukčných prác vonkajších a vnútorných priestorov ŠZŠ, Tyršova 1, Sobrance vyučovalo v náhradných priestoroch Stredná škola obchodu a služieb, Kúpeľská 67, 073 01 Sobrance a v priestoroch Mestského kultúrneho strediska, Námestie Slobody 580, 073 01 Sobrance.
            Triedy:
            v náhradných priestoroch Námestie Slobody 580 – prípravný ročník – Mgr. Dana Ňariašová,
            1.A -
            PaedDr. Ján Skyba, 1.B - PaedDr. Jana Kontrapálová a tireda ŠKD – Emília Dzvoníková
            v náhradných priestoroch Kúpeľská 67 – 2.A – Mgr. Mária Zolotová, 3.A – Mgr. Jana Hrešanová,
            4.A – Mgr. Alena Olejová, 4.B – Mgr. Jana Popovičová, 5.A – Ing. Anna Stanková
            Žiaci sa vyučovali podľa upraveného rozvrhu hodín. Do vyučovacieho procesu sa žiaci adaptovali veľmi rýchlo a dosahovali celkom dobre výsledky. Súčasťou hodnotenia ich práce boli výpisy vysvedčení za prvý polrok školského roka 2022/2023.
            V súlade s vyučovacím procesom bolo skrášlenie a úprava priestorov a organizovanie akcií pre žiakov. Žiaci svojimi výrobkami z pracovného vyučovania a výtvarnej výchovy vyzdobili triedy s tematikou zimy a prichádzajúcej jari. Oslávili sme sviatok sv. Valentína malým pohostením s programom. Predtým tomu predchádzala príprava žiakov na pohostenie. V zmysle učebných osnov sa žiaci naučili pripraviť malé pohostenie a prípravu slávnostného stolovania. Akcia sa ukončila diskotékou s tombolou.
            S príchodom jari žiaci vyrábali kvety a zapojili sa do akcie koordinátorky environmentálnej výchovy Mgr.Silvii Šuchtovej. Pri príležitosti týždňa priateľstva vyrobili darček pre priateľa v rámci akcie koordinátorky prevencie drogových závislostí a sociálno-patologických javov Mgr. Jany Hrešanovej.
            Dňa 03.03.2023 sa vyučovanie v náhradných priestoroch ukončilo. Žiaci nastúpili na jarné prázdniny a od  09.03.2023 pokračuje vyučovanie vo vynovených a zrekonštruovaných priestoroch v pôvodnej budove na ulici Tyršova 1, 073 01 Sobrance. (autor popisu: Mgr. J. Hrešanová, Mgr. A. Olejová)

        • Moja rastlinka
          • Moja rastlinka

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Moja rastlinka

            Žiaci si spolu s učiteľmi vyrobili kvety k enviromentálnej akcií pod názvom „Moja rastlinka“. Pri výrobe spoznávali rôzne druhy kvetov, rozprávali sa o ich pestovaní a význame pre človeka. Použili rôzne materiály, svoju predstavivosť a fantáziu. (autor popisu: Mgr. S. Šuchtová)

        • Povedzme STOP násiliu!
          • Povedzme STOP násiliu!

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Povedzme STOP násiliu!

             

            Povedzme násiliu STOP!

            V mesiaci január sme sa v rámci prevencie drogových závislostí a sociálno-patologických javov venovali téme Povedzme násiliu STOP!. Žiaci druhého stupňa písali slohové práce  na túto tému a žiaci prvého stupňa vytvárali plagáty. Hlavným poslaním bolo, aby sme si všetci uvedomili, čo je násilie, aké má podoby, príčiny, následky a povedali mu hlasné STOP! (autor popisu: Mgr. J. Hrešanová)

             

        • Spomienka na Lukáša Ferka
          • Spomienka na Lukáša Ferka

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Spomienka na Lukáša Ferka.

            "Neplačte nado mnou, len tichý sen mi prajte a spomienku si na mňa v srdci uchovajte..."

             

            S hlbokým zármutkom Vám oznamuje, že dňa 19. 12. 2022 nás opustil žiak Lukáš Ferko. Spolužiaci mu venovali chvíľku ticha, zapálili mu sviečku na jeho mieste, kde sedel a zaspomínali si na neho rozprávaním príbehov, ktoré s nim zažili.

        • Červené stužky
          • Červené stužky

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Červené stužky.

            Aj tento školský rok sa žiaci našej školy v období od  05. septembra do 01. decembra 2022 zapojili do kampane Červené stužky, ktorú sme začali vyvesením plagátu a tvorbou nástenky s touto témou na školskej chodbe. Cieľom kampane je upozorniť na problematiku HIV a AIDS a zároveň prejaviť spolupatričnosť s ľuďmi trpiacimi týmto ochorením.

            V rámci kampane sa žiaci zapojili do viacerých aktivít. Pozreli si dokumentárne filmy približujúce život ľudí chorých a umierajúcich na AIDS – Anjeli, Príbehy anjelov a Do tváre.

            Žiaci mali možnosť zapojiť sa aj do výtvarnej súťaže Pohľadnica pre Červené stužky. Najkrajšie práce boli zaslané do súťaže, ostatné sme umiestnili na nástenku na školskej chodbe.

            Zapojili sme sa tiež  do aktivity Živá červená stužka. Na školskom dvore starší žiaci vytvorili veľkú živú červenú stužku.

            Červené stužky si žiaci vyrobili v týždni od 21.11. 2022 – 25.11.2022 pre seba sami, alebo pre svojich spolužiakov, aby tak hlbšie pochopili ich význam a hodnotu. Tie potom nosili pripnuté 01.12.2022 počas vyučovacích hodín. (autor popisu: Mgr. J. Hrešanová)

        • Vianočná besiedka
          • Vianočná besiedka

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Vianočná besiedka.

            Predzvesťou Vianoc a vianočných prázdnin v našej škole sa už tradične stala vianočná besiedka, ktorá sa aj tento rok konala 14. decembra vo výdajnej školskej jedálni ŠZŠ. Všetci prítomní mali možnosť na chvíľu sa zastaviť, zamyslieť sa nad pravým významom Vianoc a posolstve, ktoré v sebe tieto sviatky ukrývajú.

            V programe vystúpili žiaci prvého aj druhého stupňa pod vedením triednych učiteľov. Deti zaspievali vianočné piesne a koledy, recitovali básne a zatancovali spoločenské tance. Každé vystúpenie bolo jedinečné a odmenené potleskom. (autor popisu: Mgr. S. Blašková)

            Bola sa na nás pozrieť aj Televízia Zemplín, tak nech sa páči, pozrite si záznam :-)

            https://www.facebook.com/100063170144343/videos/486948400211316

             

        • Adventné čítanie
          • Adventné čítanie

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Adventné čítanie.

            Počas adventného obdobia sme si so žiakmi 1-4 ročníka spríjemňovali čakanie na Vianoce čítaním adventných príbehov. (autor popisu: Mgr. E: Boberová)

        • Mikuláš
          • Mikuláš

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Mikuláš.

            Vitaj, vitaj Mikuláš, čo v batohu pre nás máš? Cukríky i čokoládky a či dáky perník sladký? Celý rok sme poslúchali, aj si uši umývali. Žiaden z nás sa nebil veru, na kolene nemal dieru. Tak ako sme sľúbili, všetci sme sa ľúbili. Rýchlo, rýchlo rozbaľ vrece, nikto z nás uč čakať nechce.

        • Deň časopisov
          • Deň časopisov

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň časopisov.

            Dňa 26. novembra si deti pri príležitosti Svetového dňa časopisov prezreli a čítali si z rôznych časopisov. Detské časopisy majú na Slovensku dlhú tradíciu a stali sa obľúbenou školskou pomôckou. S deťmi sme sa porozprávali, aké je poslanie časopisov v ich živote. Časopisy im poskytujú priestor na relax a zábavu. Nájdu v nich krátke rozprávky, rôzne hlavolamy a vystrihovačky. Detičky si pri rozhovore uvedomili, že pri čítaní časopisu získavajú iný zážitok ako pri pozeraní televízie. Zistili, že vhodné časopisy im môžu veľmi prospešne vyplniť voľný čas, alebo ich vzdelávať zábavným spôsobom. (autor popisu: Mgr. A. Dreňková)

        • Prevencia proti chrípke
          • Prevencia proti chrípke

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Prevencia proti chrípke.

            Prevencia proti chrípke: Ako sa pred ňou chrániť?

            Chrípková sezóna trvá každoročne približne od októbra až do apríla. Chladné jesenné, zimné, či skoré jarné počasie je ideálnym prostredím na šírenie chrípkových vírusov, ktoré môžu napadnúť organizmus každého z nás. Keďže sa chrípkovej sezóne nevyhneme ani tento rok, prirpavili sme si žiakmi pár rád, ako sa pred chrípkou úspešne brániť.

            Čo je chrípka a ako sa prejavuje?

            CHrípka je vírusová infekcia, ktorú spôsobuje niektorý z vírusov chrípky, Tieto vírusy sa neustále obmieňajú. Chrípku preto môžete dostať opakovane aj v prípade, že ste ju niekedy v minulosti prekonali.

            Základom prevencie chrípky je správna strava a zdravý životný štýl

            Správna strava a zdravý životný štýl sú tou najlepšou prevenciou nie len proti chrípke, ale aj proti iným ochoreniam. Práve zo stravy totiž dostávame potrebné živiny, vďaka ktorým náš organizmus dokáže správne fungovať. Do jedálnička by sme preto mali zaradiť všetky druhy potravín – mäso, vajíčka, strukoviny, celozrnné potraviny, mliečne výrobky, orechy, zeleninu a ovocie. Naopak, vyhnite sa polotovarom, rafinovanému cukru a alkoholu. K zdravému životnému štýlu patrí okrem stravy aj dostatok pohybu a mentálneho i fyzického oddychu. Na tieto dve činnosti sa častokrát zabúda, no sú neodmysliteľnou súčasťou budovania pevnej imunity, a tým aj prevencie voči chorobám.

            Proti chrípke vám pomôžu aj preventívne opatrenia

            • často a dôkladne si umývať ruky,
            • neumytými rukami sa nedotýkať očí ani tváre, aby ste si náhodou na tvár nepreniesli vírus z kontaminovaných predmetov,
            • často vetrať
            • vyhli sa kontaktu s ľuďmi, o ktorých viete, že sú chorí,
            • vo vnútorných priestoroch, kde sa nachádza mnoho ľudí, nosili preventívne rúško.

            Žiaci si so svojimi učiteľmi pripravili deň prevencie proti chrípke po svojom. Žiaci  absolvovali prezentáciu  ako predchádzať chrípke, akú formu liečby zvoliť. Každá trieda si vyrobila svoj plagát Prevencia proti chrípke. (autor popisu: Mgr. S. Šuchtová)