• Páli Vám To?
          • Páli Vám To?

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Páli Vám To?.

            V mesiaci január prebehla školská súťaž   „Páli vám to?“. Žiaľ, kvôli epidemiologickým opatreniam len v rámci tried. Úlohy boli zamerané na rozvoj čitateľskej gramotnosti a na  čítanie s porozumením.  Žiaci si vyskúšali svoju orientáciu v texte a čítanie s porozumením. (autor popisu: Mgr. E. Boberová)

        • Vianočné prázdniny
          • Vianočné prázdniny

          • Vážení rodičia!

            Na základe rozhodnutia ministra školstva, vedy, výskumu a športu s účinnosťou od 29. 11. 2021 podľa § 150 ods. 8 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „školský zákon“) rozhodol takto:


            Vianočné prázdniny sa v školskom roku 2021/2022 uskutočnia vo všetkých školách v termíne od 20. decembra 2021 do 7. januára 2022.

             

            Nástup do školy je 10.01.2022 t.j. pondelok.

        • Zimná výzdoba školy
          • Zimná výzdoba školy

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Zimná výzdoba školy.

            Biela zima, veľké mrazy,

            snehuliačik, či ťa mrazí.

            Hoď si kabát na seba.

             

            Mne a zima? Ale ba!

             

            Nič krajšieho pre mňa nieto,

            zima to je moje leto.

            Veľká zima, biely sneh,

            sánkovačka, detský smiech.

        • Prerušenie vyučovania
          • Prerušenie vyučovania

          • Vážení rodičia,

            na základe rozhodnutia RÚVZ v Michalovciach Vám oznamujeme, že dňom 29.11.2021 (pondelok) Špeciálna základná škola, Tyršova 1 Sobrance prechádza z prezenčnej formy vyučovania na dištančnú. Dištančné vyučovanie bude prebiehať v období od 29.11.2021 (pondelok) do 10.12.2021 (piatok).

            Nástup do školy je 13.12.2021 t.j. pondelok.

        • Svetový deň časopisov
          • Svetový deň časopisov

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Svetový deň časopisov.

            Dňa 26. novembra si žiaci našej školy pri príležitosti Svetového dňa časopisov prezreli, prečítali a navzájom povymieňali rôzne časopisy. Detské časopisy majú na Slovensku dlhú tradíciu a stali sa obľúbenou školskou pomôckou. S deťmi sme sa porozprávali, aké je poslanie časopisov v ich živote.  Časopisy im poskytujú priestor na relax a zábavu. Nájdu v nich krátke rozprávky, rôzne hlavolamy a vystrihovačky.  Zistili, že vhodné časopisy im môžu veľmi prospešne vyplniť voľný čas, alebo ich vzdelávať zábavným spôsobom. (autor popisu: Mgr. E. Boberová)

        • Prerušenie vyučovania
          • Prerušenie vyučovania

          • Vážení rodičia,

            vedenie školy oznamuje, že v súlade s pokynmi v Školskom semafore a usmerneniami ministra školstva, vedy, výskumu a športu SR podľa ustanovenia rozhodnutia č. 2021/18439:1-A1810 z 31. augusta 2021 sa prerušuje vyučovanie na ŠZŠ, Tyršova 1, Sobrance  v období od 21. októbra 2021 (štvrtok) do 03. novembra (streda) 2021 vrátane.

            Nástup do školy je 04. novembra 2021 t.j. štvrtok.

        • Didaktické hry a účelové cvičenie
          • Didaktické hry a účelové cvičenie

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Didaktické aktivity a učelové cvičenie.

            Dňa 23. a 24. septembra sa na škole uskutočnili didaktické hry pre žiakov I. stupňa a účelové cvičenie pre žiakov II. stupňa. Žiaci sa oboznámili so zásadami prvej pomoci, orientáciou v prírode a civilnou ochranou. Teoretické poznatky upevňovali prostredníctvom praktických ukážok. (autor popisu: Mgr. J. Popovičová)

        • Dôležitý oznam!
          • Dôležitý oznam!

          • Vážení rodičia,

            zajtra t.j. 14.09.2021 udeľuje poverený riaditeľ ŠZŠ, Tyršova 1, Sobrance riaditeľské voľno.

            Nástup do školy je až po štátnom sviatku dňa 16.09.2021 t.j. štvrtok.

        • Otvorenie školského roka 2021/2022
          • Otvorenie školského roka 2021/2022

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Otvorenie školského roka 2021/2022.

            Aj v tomto školskom roku sme privítali v našej škole nových žiakov. Veríme, že prvý deň v škole bol pre nich príjemným zážitkom.

            Tohtoročných prípravkarov privítal pán riaditeľ a po slávnostnom zahájení sa žiaci odobrali so svojimi novými pani učiteľkami do tried. V tomto školkom roku sme otvorili jednu triedu prípravkárov. Pani učiteľky deti “vyspovedali” a informovali rodičov o organizácii vyučovania.

            Prajeme všetkým veľa šťastia, zdravia a úspechov! (autor popisu: Mgr. A. Dreňková)

          • Školské obedy - nové podmienky poskytnutia dotácie

          • Školské obedy - nové podmienky poskytnutie dotácie

            UPOZORNENIE

            Končia „obedy zadarmo“ - zmeny v poskytovaní dotácií stravy pre detí MŠ  a žiakov ZŠ

            Vážení rodičia !

            Dňa 01.08.2021 nadobudne účinnosť právna úprava zákona č. 544/2010 Z.z. o dotáciách v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR v znení neskorších predpisov (ďalej len „Zákon o dotáciách“)

            Tieto právne úpravy prinášajú zmeny v poskytovaní dotácií na stravu od nového školského roku 2021/2022 nasledovne:ukončenie plošného poskytovania dotácií na stravu v ZŠ, v poslednom ročníku MŠ a doplnenie novej skupiny detí, ktoré majú nárok na poskytnutie dotácie. Novou skupinou detí, na ktoré bude možné poskytnúť dotáciu na stravu sú deti, ktoré žijú v domácnosti, v ktorej si ani jeden člen domácnosti neuplatnil, alebo nemohli uplatniť nárok na daňový bonus. V nadväznosti na uvedené dochádza k zmene okruhu oprávnených detí a dotácia sa poskytuje:

            - v zmysle § 4 ods. 3 písm. a) zákona o dotáciách na každé dieťa, ktoré navštevuje MŠ alebo  ZŠ a v  MŠ alebo v ZŠ je najmenej 50 % detí z domácností, ktorým sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi;

            - v zmysle § 4 ods. 3 písm. b) zákona o dotáciách na dieťa, ktoré navštevuje MŠ alebo ZŠ a žije v domácnosti, ktorej sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi (ďalej len „dieťa v HN“) alebo ktorej príjem je najviac vo výške životného minima (ďalej len „dieťa v ŽM“),

            -v zmysle § 4 ods. 3 písm. c) zákona o dotáciách na dieťa, ktoré navštevuje posledný ročník MŠ alebo ZŠ a žije v domácnosti, v ktorej si ani jeden člen domácnosti neuplatnil na toto dieťa nárok na sumu daňového zvýhodnenia na vyživované dieťa, ktoré dovŕšilo šesť rokov veku a nedovŕšilo 15 rokov veku, žijúce s ním v domácnosti podľa osobitného predpisu (ďalej len „deti bez daňového bonusu), táto skutočnosť sa žiadateľovi podľa § 4 ods. 4 preukazuje čestným vyhlásením (nájdete pod týmto oznamom).

            - zvýši sa suma dotácie na stravu na 1,30 eura za každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo výchovno-vzdelávacej činnosti v MŠ alebo vyučovania v ZŠ a odobralo stravu

             

            Žiadame Vás, aby ste predložili k poskytnutiu dotácie na stravu:

             

            1. potvrdenie, že dieťa žije v domácnosti, ktorej sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi,

            alebo

            1. potvrdenie, že dieťa žije v domácnosti, ktorej príjem je najviac vo výške sumy životného minima,

            alebo

            1. čestné vyhlásenie o neuplatnení nároku na sumu daňového zvýhodnenia na vyživované dieťa.

             

            V tomto prípade ide o dieťa, ktoré navštevuje posledný ročník ŠMŠ alebo ŠZŠ a žije v domácnosti, v ktorej si ani jeden člen domácnosti neuplatnil na toto dieťa nárok na sumu daňového zvýhodnenia (daňový bonus) na vyživované dieťa, ktoré dovŕšilo šesť rokov veku a nedovŕšilo 15 rokov veku, žijúce s ním v domácnosti. Pri tejto novej skupine detí vzniká pre rodičov, príp. zákonných zástupcov detí oznamovacia povinnosť – informovať MŠ alebo ZŠ o uplatnení daňového bonusu! (nájdete v prílohe).

             

            Následne  upozorňujeme rodičov na informáciu, že ak by si v čase poskytovania dotácie na stravu uplatnil daňový bonus, je povinný o skutočnosti bezodkladne informovať školu, že si musí byť vedomý právnych dôsledkov nepravdivého vyhlásenia ( trestný čin podvodu podľa § 221 z.č. 300/2005 Z. z. Trestný zákon v znení neskorších predpisov) a povinnosť vrátiť všetky finančné prostriedky poskytnuté na toto dieťa  ako dotáciu na stravu.

             

            Zároveň upozorňujeme, aby rodičia deti z rodín v ŽM predložili Formulár na posúdenie príjmu vrátane podkladov (napr. doklad o prijme) na ÚPSVaR.

        • 9.A- PVC
          • 9.A- PVC

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album 9.A- PVC.

            Žiaci si pripravovali jednoduché jedla ako chlebíčky, puding a ovocný šalát. Takéto činnosti žiakov bavili, ukázali svoje manuálne zručnosti pri krájaní ovocia a zeleniny, taktiež pri aranžovaní chlebíkov. (autor popisu: Mgr. M. Káčerová)

        • Svetový deň oceánov
          • Svetový deň oceánov

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Svetový deň oceánov.

            08. jún sa vyznačuje ako Svetový deň oceánov a preto sme si spolu so žiakmi variantu C priblížili život podmorských živočíchov. Použili sme rôzne výtvarné a pracovné techniky, ktoré žiaci majú radi. Vytvorili sme farebný a hlavne neznečistený podmorský svet, ktorý nám spestruje našu triedu. (autor popisu: Mgr.S.Blašková)

        • Didaktické hry a účelové cvičenia
          • Didaktické hry a účelové cvičenia

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Didaktické hry a účelové cvičenia.

            Každý rok sa na našej škole konajú účelové cvičenie a didaktické hry. Tento školský rok  to bolo trošku inak. Keďže pandemická situácia nám nedovolila spoločné športové aktivity, tak tento krát sa didaktické hry a účelové cvičenia uskutočnili len v teoretickej príprave. Triedni učitelia nás poučili o ochrane obyvateľstva pri všeobecnom ohrození, o zásadách prvej pomoci pri zlomeninách a transporte raneného. Taktiež sme sa dozvedeli veľa o doprave a bezpečnom správaní sa, ochrane životného prostredia, pohybe a pobyte v prírode. Keďže boli pre nás témy veľmi zaujímavé, aktívne sme sa zapájali do rôznych úloh, spontánne sme reagovali a pohotovo odpovedali na položené otázky. (autor popisu: Mgr. M. Lukačková)

        • Zážitkové čítanie- Tmy sa nemusíš báť
          • Zážitkové čítanie- Tmy sa nemusíš báť

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Zážitkové čítanie- Tmy sa nemusíš báť.

            Zážitkové čítanie je jedným zo spôsobov ako priblížiť začínajúcim čitateľom krásu príbehov a kníh a vtiahnuť poslucháčov cez zážitok do príbehu. Aj tento rok sa nám to podarilo u žiakov z prípravného ročníka cez príbeh Tmy sa nemusíš báť  z knihy Mimi a Líza, od autorov: K. Kerekesová, K. Moláková a A. Salmela.

            Žiakov  sme vtiahli do sveta slepého dievčatka Mimi a jej zdravej kamarátky. Deti si skúsili, že je možné vidieť nielen očami ale aj ušami, rukami a jazykom a vcítili sa do života dievčatka Mimi. Cez sociálnu hru pavučina si uvedomili silu priateľstva.

            Toto čítanie bolo naozaj plné zážitkov a deti veľmi zaujalo. (autor popisu: Mgr. E. Boberová)

        • Deň matiek
          • Deň matiek

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň matiek.

            Druhá májová nedeľa už tradične patrí všetkým mamám. Tento rok si Deň matiek sme si ho pripomenuli v nedeľu, 09.05.2021.

            Byť mamou, či fyzickou alebo duchovnou je najkrajšie v živote každej ženy. Deň matiek je špeciálny čas povedať našim mamám a tetám ako ich máme radi. Preto milé mamičky a tety, my, žiaci C variantu spoločne s našimi pani učiteľkami sme si pripravili nádherné kvetinové pozdravy. (autor popisu: Mgr. A Dreňková)

            Vďaka za vašu starostlivosť a opateru.

             

            Krásny Deň matiek !

        • Deň Zeme
          • Deň Zeme

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň Zeme.

            Cieľom celoškolskej akcie „Deň Zeme“ dňa 22.04.2021 bolo žiakom I. a II. stupňa vo všetkých variantoch priblížiť enviromentálnu výchovu, ako „živú“, aby pri nej žiaci prežívali radosť a zábavu. Formou prezentácií cez IKT získali nové poznatky o živej prírode a životnom prostredí. Svojimi aktivitami prispeli k vyčisteniu okolia školy, zrevitalizovaniu záhonov vysadením nových kríkov a kvetov. Súčasťou revitalizácie školského dvora bola príprava vyvýšených záhonov na vyučovanie hodín pracovného vyučovania. Svoje zručnosti a kreativitu ukázali zhotovením tzv. minizáhradiek zo živých, či odpadových materiálov aj ich kombináciou.

            Z dôvodov dodržiavania pokynov školského semafóru COVID-19, žiaci pracovali po jednotlivých triedach v určených časových úsekoch. Tak si upevnili súdržnosť v triednych kolektívoch. Ďakujeme všetkým učiteľom a žiakom, že sa zapojili a urobili niečo pre našu „Zem“. (autor popisu: Mgr. A. Olejová)